beeldinstellingen_menuEen nieuwe TV levert wat instellingen betreft niet de beste prestaties. Fabrikanten stellen hun TV vaak erg helder en scherp in waardoor deze in de winkel goed opvalt tussen de concurrentie, maar daar zit u thuis natuurlijk niet op te wachten. Wij maken uw wegwijs in het instel menu van uw TV.

Het Menu:
Om de instellingen van de tv aan uw persoonlijke voorkeur aan te passen moet u in het menu zijn, hiervoor zit vaak een knop ‘ menu’ op uw afstandsbediening, zo niet, raadpleeg de handleiding. In het menu zelf dient u te kiezen voor het menu ‘ Beeld’. Vaak kunt u hier al vooraf ingestelde

Helderheid:
De helderheid van de TV heeft invloed op de zwarte delen van de TV, en niet op de witte delen. Daarom is het van belang dat de helderheid goed is ingesteld. Staat de helderheid te hoog dan wordt zwart grijs, staat de helderheid te laag dan verdwijnen de details in donkere gedeelten van het scherm.

Je kunt de helderheid het beste instellen door op zoek te gaan naar een zender welke uitzendt met zwarte balken boven en onder in beeld (bijvoorbeeld een clip op TMF), als u zo’n zender gevonden heeft stelt u de TV in op beeldformaat 4:3 waardoor u zwarte balken aan alle kanten van het scherm krijgt. Nu stel je de helderheid van de TV zo in dat de balken aan alle kanten van het scherm even zwart zijn, nu is de instelling voor helderheid correct.

Contrast:
De instelwaarde van het contrast heeft betrekking op hoe helder het beeld is. Bij een hoge instelling van het contrast is het beeld zeer helder, terwijl bij een te lage instelling de kleuren erg flets worden. Standaard staan nieuwe TV’s met een erg hoog contrast ingesteld, en u doet er dus goed aan het contrast niveau enigszins te verlagen. U kunt hiervoor het best gebruik maken van een testbeeld, en het contrast zo op uw persoonlijke voorkeur af stemmen. Het beste kunt u echter gebruik maken van een speciale test DVD. Kleur Deze instelling bepaalt de mate van felheid van de kleuren die de TV vertoont, bij een hoge instelling spatten de kleuren van het scherm terwijl de lage instelling bijna geen kleur laat zien. Om de optie ‘ kleur’ goed in te stellen moet je letten op gezichten, bij een te hoge instelling zijn deze te rood, bij een te lage instelling zijn gezichten erg grauw.

Scherpte:
De TV probeert het beeld wat hij binnen krijgt scherper te maken, in welke mate hij dat doet is afhankelijk van de instelling bij de optie scherpte. Je zult denken: zo hoog mogelijk instellen dan! Maar schijn bedriegt, een te hoge instelling voor scherpte zorgt voor een onnatuurlijk beeld, objecten krijgen dan erg harde en korrelige randen. Aangezien dit niet de bedoeling is kan je de scherpte het beste rond een derde van het maximum (33%) in te stellen.

Ruisonderdrukking:  
Deze optie is in bijna elke moderne TV te vinden, en zorgt ervoor beeldruis uit een inkomend signaal wordt verwijderd. Dit klinkt mooi, alleen zitten er ook een aantal nadelen aan: de ruisonderdrukking verwijderd beeldscherpte en het beeld kan wat ‘vegerig’ en vaal worden. Daarom is het van belang de ruisonderdrukking op een goede manier te gebruiken, want als het signaal van nature weinig ruis heeft, zoals een DVD, Blu-Ray, Digitale TV enz, dan kunt u de ruisonderdrukking beter uitzetten. Bij ‘oudere bronnen’ zoals analoge TV en de videorecorder kunt u de ruisonderdrukking beter wel aanzetten.

Beeld verbeter technieken:
Deze technieken doen bijna allemaal hetzelfde, en zijn bedoelt voor het verbeteren van het beeld. Voor deze technieken geldt eigenlijk precies hetzelfde als bij ruisonderdrukking: is het signaal van hoge kwaliteit dan valt er weinig te verbeteren en kunt u de techniek beter uitzetten. Om het u echter wat moeilijker te maken hebben fabrikanten allemaal leuke namen bedacht voor hun technieken: DNIe, BRAVIA, Dynapix, Perfect Pixel HD enzovoorts. Maar maakt u zich geen zorgen, alle namen en technieken komen min of meer op hetzelfde neer.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/lcdinfo/domains/lcd-info.nl/public_html/administrator/components/com_joomlastats/count.classes.php on line 381

logo

logo_twitter